Klassieke Massage

 

Massage is al zo oud als de mensheid zelf en is voortgevloeid uit de instinctmatige behoefte, om bij ongemakken, te wrijven op het lichaam.

In vele culturen is de kunst van het masseren uitgebreid beschreven.

Een aantal basistechnieken en handgrepen komen steeds weer terug in de massageliteratuur. De klassieke massage maakt veelvuldig gebruik van deze handelingen, te weten, strijkingen, knedingen,
kloppingen, schuddingen, vibraties en frictioneren.

In Nederland is dit de meest toegepaste vorm van massage.
Massage is een prettige manier om lichamelijk en geestelijk tot ontspannig te komen en heeft een krachtige uitwerking op het algemene gevoel van welbevinden. Tevens bevordert de klassieke massage de gezondheid doordat tal van lichaamsfuncties worden geactiveerd.

Bij spierklachten zoals een stijve nek, pijn tussen de schouderbladen,
onderrugklachten enzovoort geeft massage veelal direct verlichting.

 

massage

Segmentale Massage

 

Deze massage is vooral therapeutisch van karakter.

Er wordt direct op de huid gewerkt, meestal zonder olie.
De werking is diep en therapeutisch.

Bij segmentale massage wordt gebruik gemaakt van de segmentatie van de wervelkolom. Elk segment (wervel + uittredende zenuw)) staat in verbinding met een stukje huid, een spier, een bot en een orgaan.
Zo kan kramp in de kuiten een reactie zijn van een verstoring in de blaas. Door betreffende gebieden te behandelen (spier, huid en indirect het orgaan) herstelt het lichaam zich.

Veel klachten worden veroorzaakt door een vorm van overbelasting.
Het zenuwstelsel kan geen goede keuze meer maken en een klacht of pijn is het gevolg. Deze klachten kunnen ontstaan door bijv. werkdruk, stress of psychosociale klachten.

Door segmentale massage toe te passen geef je het lichaam kans tot herstel. Bij segmentale massage worden extra technieken en manipulaties toegepast, gericht op bestrijding van de klachten.
Daarbij wordt rekening gehouden met de segmentale opbouw van het lichaam.

 

segmentale_massagetherapie

Ontspanningsmassage

Het karakter van een ontspanningsmassage wordt voornamelijk bepaald door het langzame karakter van strijken, kneden en schudden. Daarnaast is de dosering en variatie van de handgrepen mede bepalend.

Het leven kan je uitputten, maar je kunt door een massage weer opgeladen worden. We hebben tenslotte allemaal tijd nodig om te ontspannen en weer los te komen van de dagelijkse bezigheden. Doen we dit niet, dan zal het lichaam na verloop van tijd protesteren in de vorm van verkrampte spieren en mentale overprikkeling.

Ontspanningsmassage is bijzonder prettig om te ondergaan, werkt preventief, en draagt bij aan een goede gezondheid. Het is een cadeautje voor jezelf om je vitaliteit te behouden of te hervinden.

Mogelijk is volgende opmerking overbodig, maar voor alle duidelijkheid:
Bij het hart vinden geen erotische massages plaats.

 

Triggerpoint-therapie

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen – "spierknopen" – die aanvoelen als een pijnlijke verharding en niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI / CANS.

Triggerpoint-therapie is een massagetechniek waarbij druk uitgeoefend wordt op de verkrampte plekjes in de spieren, Hierdoor worden de triggerpoints losgemaakt, kan de pijn worden verlicht en kunnen de functies van de aangedaane lichaamsdelen weer verbeteren.

Elk Triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf, de klacht ligt dus niet altijd op dezelfde plaats als de pijn.

Veel klachten kunnen door triggerpoint-therapie in een paar behandelingen worden opgelost en zelfs chronische klachten kunnen binnen korte tijd een aanzienlijke verbetering laten zien.

 

Medical Taping

Het uitgangspunt van medical tapen is, dat bewegen, met de daarbij behorende spieractiviteit, essentieel is voor de gezondheid of om te herstellen van een trauma of aandoening.

Naar aanleiding hiervan werd een elastisch tape ontwikkeld die spieren en gewrichten in hun funtie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Dit in tegenstelling tot traditioneel tapen en badageren.

De tape is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid zelf. Dit zorgt voor een liftende werking van de opperhuid ten opzichte van de diepere huidlagen, met daarin liggende sensoren, lymfevaten en bloedvaten. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstofen beter en sneller worden afgevoerd. Door de liftende werking wordt de druk op de sensoren minder waardoor pijn verminderd of zelfs geheel verdwijnt.
Vanwege de directe segmentale weking van de tape zijn er veel toepassingen mogelijk.

Bron: Medical Taping Concept www.fysiotape.nl

ontspanningsmassage