Shiatsu

Shiatsu is als massagetherapie een tak van de traditionele oosterse geneeskunde. In Japan maakt Shiatsu onderdeel uit van de reguliere gezondheidszorg. Shiatsu betekent letterlijk 'vingerdruk' in het Japans. (Shi is het Japanse woord voor vinger en Atsu betekent druk).

Shiatsu massagetherapie reguleert de werking van het zenuwstelsel, verhoogt de weerstand van het lichaam tegen ziekte, verbetert de bloedcirculatie en versoepelt het lichaam.
Shiatsu is gebaseerd op aanraking van en druk op tsubo’s (bepaalde drukpunten op het lichaam) en meridianen (energiebanen verbonden met de organen). De therapeut gebruikt daarbij enkel zijn of haar eigen lichaam : handen, duimen en ellebogen.

Tevens signaleert Shiatsu massage bestaande problemen en heeft daarnaast een preventieve werking. Shiatsu beperkt zich zeker niet uitsluitend tot massage: er wordt gezocht naar onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen.

Een Shiatsu massage heeft een helende werking bij onder andere:
circulatiestoornissen, (hoge bloeddruk, hartkloppingen), allergieën, verteringsproblemen, orthopedische klachten (reuma), vermoeidheid, hoofdpijn, migraine.
Shiatsu behandelingen geven verlichting bij:
rugpijn, stijve nek, tennisarm, whiplash, migraine, arthritis, menstruatieproblemen, sportblessures, pijn na operaties/post-chirurgische trauma, depressie, algemene vermoeidheid, klachten aan het zenuwstelsel, problemen aan het spier- en bottenstelsel, astma, spastische darmen en stressgerelateerde klachten.

De praktijk heeft al vaak bewezen dat Shiatsu behandelingen het lichaam kunnen helpen om allerlei kwalen te overwinnen. Shiatsu pretendeert niet alle kwalen te kunnen genezen, maar het kan u en uw lichaam op weg helpen naar een groter gevoel van welbevinden.
Shiatsu werkt ook weldadig als je niet ziek bent. Het kan simpelweg een prettige manier zijn om te ontspannen en tot rust te komen – een moment alleen voor jezelf. Bij Shiatsu gaat het er om het hele lichaam in evenwicht te houden en periodieke behandelingen helpen dit evenwicht in stand te houden.
Dankzij een uurtje Shiatsu is uw hoofd lichter en uw energie terug op peil.

Geschiedenis en werkwijze van Shiatsu
Shiatsu vindt zijn oorsprong in de yin yang filosofie. In het oude China werd een arts niet betaald om patienten beter te maken, maar om mensen gezond te houden. Zodra iemand ziek werd kreeg hij de behandelingen van de arts gratis. De gezondheidszorg was dus voornamelijk preventief. Er waren 5 soorten behandelingen: acupunctuur, dieet, kruidentherapie, moxa en anma (massage). Shiatsu is uit anma voortgekomen.
In de zesde eeuw is deze massagevorm geïntroduceerd in Japan. In het begin van de vorige eeuw maakte Shiatsu zijn entree in de westerse kultuur.

Anders dan bij bijvoorbeeld acupunctuur, gaan bij Shiatsu diagnostiseren en behandelen in elkaar over. Tijdens de massage verkrijgt de therapeut informatie die hij gebruikt voor de diagnose. De diagnose zal ook steeds iets veranderen, omdat de energie steeds verandert. In de praktijk is diagnose vaak al behandeling en is behandeling ook diagnose. Dit is een groot voordeel van Shiatsu ten opzichte van acupunctuur.
De therapeut kan gebruik maken van refelexzones op de buik en de rug, onderzoek van de beweeglijkheid van de gewrichten en onderzoek van bepaalde tsubo's. Aan de hand van de gestelde diagnose behandelt de therapeut een of meerdere meridianen. Tijdens de behandeling voelt hij de conditie van deze meridianen. Zo kan hij tijdens de behandeling de diagnose aanpassen en controleren wat het resultaat van de behandeling is.

shiatsu

Stoelshiatsu

Stoelmassage, ook wel stoelshiatsu genoemd, is een drukpunt massage die op een speciaal hiervoor ontworpen massagestoel wordt gegeven.
Het is een korte ontspannende en activerende massage die de spanningen in de rug-, schouder-, en nekspieren vermindert. Ook worden de armen, handen en heupen behandelt.
De massage wordt door de kleding heen gegeven en duurt 20 minuten.
Stoelshiatsu verhoogt de concentratie, geeft meer energie en verkwikt.
Een stoelmassage ontspant, bevordert de bloedcirculatie, bestrijdt stresssymptomen en stimuleerd de stofwilsseling. Het versterkt het immuunsysteem, heeft een opbouwend effect en bevordert het bewustzijn van het eigen lichaam.
De behandeling is niet alleen prettig en ontspannend op het moment zelf maar er gaat ook een preventieve werking vanuit.

Indicaties voor stoelshiatsu zijn:
rug-, nek- en schouderklachten
RSI (CANS)
spier- en gewrichtspijn
hoofdpijn en migraine
concentratiestoornissen
vermoeidheid, stress en burn-out.

Een stoelmassage kan overal en op elk tijdstip worden gegeven:
in onze praktijk
op locatie bij bedrijven en instellingen
tijdens een evenement of beurs
tijdens (personeels)feesten

stoelshiatsu